30 Haziran 2008 Pazartesi

RENKLİ PATATES SALATASI

Sıkça yaptığım salatalar arasında yer alıyor bu salata. Hem görüntüsü çok şık hemde lezzeti. Bu salata yapımında ben dereotu, maydonoz ve havuç kullanmıştım, kış aylarında mor lahana ile renkler daha da güzel oluyor. Yapımı son derece basit. İstediğiniz kap ölçüsünde tamamiyle göz kararı ile ölüçüler uygulayabilirsiniz. Ben silikomart kalıbında yapmıştım yaklaşık 1 kilo patates kullandım.
Yapılışı:
Patatesleri haşlayın ve bir kap içerisinde iyice ezin. Tuz, karabiber, 2 adet limon suyu, sıvıyağ ve sirke ilave edin iyice karıştırın. Patatesleri 3 gruba ayırın, bir gruba maydonoz, diğer gruba dereotu ve diğerine de rendeleyip çok az bir yağda kısa bir süre sotelediğiniz havuçları karıştırın. Hangi kabı kullanacaksanız o kap içerisine streç film serin ve bir herbir grubu üst üste gelecek şekilde kaba dökün (Ben silikon kek kalıbına döşedim malzemeleri ve streç film kullanmadım ertesi günde ters çevirdiğimde çok düzgün şekilde çıktı). Bir gece dolapta bekledikten sonra bir tabağa ters çevirin ve üzerini mayonezle kaplayıp mısır taneleriyle süsleyin. Davetlerinizde gönül rahatlığıyla kullanın.

23 Haziran 2008 Pazartesi

İTİNA İLE PİKE TAKIMI DİKİLİR



Hafta sonu oğlum boğazlarındaki enfeksiyon nedeniyle 38,6 derece ateşlendi. Doktora gittiğimizde sürekli iştahsızlığı, mide bulantıları vs. gibi şikayetlerini de dile getirince doktor oğluma reflü teşhisi koydu. Doğduğu günden beri beslenme sorunu yaşıyoruz, bir yaş sonrasında da karşımıza çıkan iştahsızlıkla birlikte yemek seansları tam bir işkenceye dönüşmüştü. 14 gün sürecek olan antibiyotik ve reflü tedavisi cuma günü başladı. Ateşi ertesi gün düştü ancak ilaçları içirmek hiç de kolay olmadı. Antibiyotiklerden birinin tadını beğenmeyen Emir Beyle haftasonu bir kabusu yaşadık. Bu nedenle mutfağa girip ahım şahım bişeyler yapmadım. Pazar günü iyileşme gösterincede akşam uykuya dalan emirin ardından bende Emir için aldığım pike ve çarşafı diktim. Tam bir acemiyim, uzak markajda falsolar gözükmüyor aman ha sakın yaklaşmayın dikişdeki eğrilikler ayna gibi meydanda.
Maksat elceğizimle oğluma pike dikip o pikenin içinde uykuya dalan oğlumu mutlulukla seyretmek. Diğer kısımlar bahane..
Hele bir de Emirin faveli çarşav annem dikti ört demesini de duyunca benden mutlusu yoktur cihanda.
Sizlerle paylaşmak da yemekten sonra çay keyfi gibi..


18 Haziran 2008 Çarşamba

KÖFTE PATATES ZİYAFETİ

Köfte patates ziyafettir benim için. Özellikle çocukluk anılarımdır. Çok seçici yemek yiyen bir çocuktum. Sevdiğim nadir yiyecekler arasında köfte patates tabiiki de vardı. Şimdilerde büyüdüm, bir evin annesi ve hanımı olunca işler değişti. Hatta damak tadım o kadar değiştiki herşeyi sever oldum. Yemek yaparken yağ soğan kavurmaya başlasam ekmek bandırasım bile gelir o kadar iştahlıyımdır. Ama köfte patates hayranlığım ebedi devam ediyor. Bu nedenle ne yemek yapayım diye düşünürsem sonuç muhakkak köfte patates oluveriyor. Eşim bazen bu durumdan şikayetçi. Nedeni kolaya kaçıyormuşum şöyle annesi gibi kurufasülye pişirmiyormuşum, kotur, pita gibi elde açma börekler yapmıyormuşum. Ah bu erkekler ah. annelerinin yemeklerini arıyorlar hep. Ama modern dünyamızda ev hanımı olarak kalan nadir bayan kaldı, herkez çalışıyor, çalışınca da ister istemez ne yapsam pratik olur hesabına giriyoruz. Haftasonları detaya girilebilir ancak pratiklik zaman açısından çalışan kadına bir avantaj hükmünde. Neyse efendim bana göre köfte patates kızartması bir ziyafet her zaman. Gururla sunarım. Artık bir dahaki sefere de kurufasülye pişiririz.... :)

MALZEME
500 gr.kuzu kıyması
2 dilim ekmek içi
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sızma sıvıyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kinzi
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Malzemelerin hepsi çok iyi yoğurulur ve köfteler hazırlanıp çok az bir sıvıyağda kısık ateşte uzun süre pişirilir.
Köfteler kızardıktan sonra aynı kızartma tavasında domatesde kızartılır
Patatesleri ben artık kızartmıyorum. Fırın kabında az sıvıyağ ve kekikle 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişiriyorum. Daha az kalorili oluyor.
Sonuç fırın kabındaki patateslerin üzerine köfteler ve domatesler de ilave edilerek afiyetle yeniliyor.

16 Haziran 2008 Pazartesi

ÇİLEK SOSLU İRMİK TATLISI


Rejim nedeniyle fazla kalorili şeyler yememek için sütlü tatlılara yöneldim. Oğlumda irmik tatlısını çok seviyor. Bu seferde çilekli bir sosla yaptım. Yaza uygun hafifi serinletici ve az kalorili bir tatlı. Siz deyin 100 kalori ben diyeyim 110 kalorilik bir tatlı. Benim gibi kilolarından şikayetçi olan ama tatlılara da hayır diyemeyen biriyseniz hemen 5 su bardağı sütü ocağa koyun. 5 kaşık irmik ve 5 kaşık şekerle tatlıyı pişirin.
Ben katı kıvamlı bir irmik istemediğimden bu ölçülerle yaptım. Puding gibi olsun diye.
Çilek sosunu da açıkcası göz kararı ile pişirdim.
ÇİLEK SOSU
Aslında pelte de diyebilirim.
1 su bardağı çilek( blendır ile parçalandı)
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 bardak su
1 tatlı kaşığı kadar nişasta ile pişirildi.
Ve irmik tatlısının üzerine bolca döküldü.
Servis önerileri tamamen size ait. Sevgiler. İyi bir hafta dileği ile..

13 Haziran 2008 Cuma

ICEBERGLİ NOHUT SALATASI

Nohutlu Salatayı geçen ay site günümde yapmıştım. Çok övgüler almıştı açıkcası.Günümde menüyü oluştururken neler yapabilirim diye epey bir araştırırım. Bu seferki araştırmalarımda nohut salatasını görünce lezzeti pek bir damak tadımıza uygun diye düşündüm. Bir iki değişiklik yaparak böyle rengarenk bir salata çıkıverdi ortaya. Yaz günlerinde de çok ferah bir salata. Yapımı kolay sunum ise şık. Gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.
Benim malzemelerim
1 Adet ıceberg marul
1 demet roka,
1 su bardağı mısır,
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 adet kırmızı çarliston biber
3 adet yeşil çarliston biber
5 adet kornişon turşu
4 adet ceryy domates
1 adet salatalık
Sızma Yağ, Tuz, Kekik, Limon suyu, sirke, nar ekşisi
YAPILIŞ
Iceberg marul iri doğranır ve bir salata kabının alt kısmına serilir.
Başka bir kap içerisinde haşlanmış nohut, kalın doğranmış roka, mısır, kalın doğranmış kırmızı ve yeşil biber, küp doğranmış kornişon turşu karıştırılır ve ıceberg marul üzerine serilir. Salatanın üst kısmıda cery domatesler ve salatalıklar süslenir. Ben salata üstüne beyaz peynirde koydum.
Tuz, limon, sıvıyağ, sirke, kekik, nar ekşisi karışımını da en son servis zamanı salatanın üstüne gezdirin. Afiyet Olsun.

9 Haziran 2008 Pazartesi

HAFTASONUU

Çok harika bir hafta sonu geçirdim dostlar. Oğlum büyüdükçe onunla zaman geçirmek daha da bir güzelleşiyor. Yanımda bir arkadaş gibi rahatça dolaşabiliyoruz. Anne baakkk diye bir ses etrafta olanı biteni bana gösteriyor. Haftasonlarını iple çekiyorum adeta.Birde yemek problemlerini aşabilsek herşey mükemmel olacak. Benim çocukluğum gibi yemek konusunda çok seçici, böyle olunca anne olarak üzülmemek imkansızlaşıyor. Her zaman acaba değişik ne yedirebilirim çocuğuma diye düşünüyorum. Bazen kek seven çocuk bazende kurabiye yada poğaça sevebiliyor. Bu böyle uzun zaman sürecek eminim. Ben 20 li yaşlarıma kadar çok seçici yemek yerdim, sonra iştahım bir açıldı pir açıldı. Emirde öyle olacak galiba.
Cuma günü işyerinden izin alarak sitenin lokalinde eylül aylarından itibaren süren mefruşat kursunun sevimli ve güler yüzlü hocasıyla dikiş çalışmaları yaptık. Mefruşat kursunun da sergi günleri idi. Sağolsun Havva hocayla birlikte bir etek diktik. Ben ilk kez dikiş öğreniyorum, felaket acemiyim yanii, acemi cesareti işte.. ilk iş etek dikmek oldu. Bir güne sığdırabilecek tüm ayrıntıları hocamla yaptık. Sitenin çardağına kurmuş olduğumuz dikiş makinesi ile bendeniz açık havada etek diktim. Henüz diktiğim eteğin fotoğrafını çekemedim ancak kursiyerler için yapmış olduğum kek ve sıcak poğaçaları resimledim. Sabah erkenden başlayan dikiş etkinliği boyunca kek ve poğaçalar bize eşlik ettiler. Buradan güler yüzlü havva hocaya ve tüm kursiyerlere sevgiler ve sonsuz teşekkürler, benimle çok ilgilendiler ve yardımcı oldular..

Sayfanın üst kısmında görmüş olduğunuz kekin tarifini arkadaşım Yücel ile otobüsle bir yere giderken muhabbet esnasında ondan almıştım çok güzel bir kek demişti. Harika gerçekten de .
Tarife geçiyorummmmm.

MEYVELİ KEK
MALZEMELER

3 yumurta, 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 şişe sade soda, vanilya ve kabartma tozu, 3 su bardağı un ve meyve kurusu
YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri 15 dakika mikserle çırpın. Diğer malzemeleri ekleyin. Meyve kurusunu 10 dakika kaynar suda bekletip süzün ve kurulayın ve karışıma ilave edin. Ben cevizde ekledim. Ve silikomart kalıpta pişirdim. Yağlanmadan kullanılan silikon kalıplar bir harika hiç yapışmıyor ve harika şekiller elde ediyorsunuz. Benim kalıp bir çiçek şeklinde sunumuda güzel kek de vallahi.

p align="center">
Gelelim poğaçanın tarifine
Blog arkadaşım Aslının Mutfağında bu tarifi not etmiştim. Denedim o kadar güzellerki yazıyı yazarken bile keşke şimdi olsaydı dedim. Aslı'nın annesinin ellerine sağlık. Tarif orjinali Aslının annesine ait.Sizi oraya aktarıyorum.
http://aslininmutfagi.blogspot.com/2008/05/anneler-gn-kahvaltmz-ve-annemin.html

5 Haziran 2008 Perşembe

FIRINDA KANAT IZGARA

Ben tavuk denilince en çok kanadını sevenlerdenim. Daha bir lezzetli geliyor bana, hele biraz marine edip fırınlarsanız yada bir griliniz varsa evde de ızgara keyfi yapabilirsiniz. Benim bir grilim yok ama muhakkak almak istiyorum. Bu nedenle fırınladığım tavuk kanatlarını da size ikram ediyorum buradan.
Yanına da prinç pilavı ile servis ediyorum.


MALZEME

1 Paket tavuk kanadı
2 yemek kaşığı ketçap
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı kadar tereyağ
yeterince tuz
YAPILIŞI
İyice yıkanmış olan tavuk kanatlarını bir kaba alın ve tüm malzemeleri ilave edip harmanlayın. ve teflon fırın kabına dökün üzerlerine küçük parçalar halinde tereyağ koyun ve 200 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Ben 2 adet patetesi de kalın doğrayıp bu karışıma ilave ettim.Çok iyi oluyor. Tavsiye olunur tüm cümle aleme...

3 Haziran 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Derin dondurucuya yazdan koyduğum malzemeleri harcayıp dolabı boşaltmam gerekiyordu. EE yaz geldi barbuun-yeşil fasülye-bamya çıkacak. dondurucuda olup da gözüme takılan barbunyaları Cumartesi günü gözüme kestirdim hemen soğanları doğramaya başladım bile..
Yazında zeytinyağlı yemekleri çok severek yiyoruz. Gözdelerimden biri de zeytinyağlı taze fasülye onu da bir daha ki sefere sizlere anlatırım...
Geçiyorum tarifine.
MALZEME.
500 kg. barbunya
3 büyük boy soğan
2 adet havuç
6 adet iri domates (kabukları soyulmuş ve küp doğranmış)
4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker
2 kahve fincanı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Sizlere soğanlar biraz fazla gibi gelebilir, ancak test ettim bol soğanlı olunca daha güzel oluyor. Tencere sıvıyağ ve yemeklik doğranmış soğanları koyuyoruz ve pembeleşene kadar kavuruyoruz.Domatesleri ilave edip ocağın altını yüksek ısıda açıyoruz. Domatesler kısa bir süre pişiriyoruz hatta tahta bir kaşık yardımıyla eziyoruz. Daha sonra haşlanmış barbunyaları, halka doğranmış havuçları ve sarımsakları tencereye alıyoruz. Önce yüksek ateşte daha sonrada kısık ateşte barbunyalar ve havuçlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ilık ya da soğuk servis yapıyoruz. Üzerini ince kıyılmış maydonuz ile de servis yapmanızı ayrıca öneririm. Afiyet bal şeker olsun..

2 Haziran 2008 Pazartesi

HAFTASONU ATIŞTIRMALIKLAR


Hafta sonu kardeşceğizimin bana ulaşan isteğiyle mutfakda atıştırmalıklar yaptımm. Kardeşceğizim Matematik öğretmenliği bölümünde okuyor ve bu sene kısmetse mmeeeğğzzuuunn oluyor. Bu hafta da sene sonu finalleri başlıyor. Sürekli ders çalışmakla geçirdiği 4 yılı inşallah tamamlayacak ve bir matematik öğretmeni olarak hayata atılacak. Çocuklarımızı o'na emanet edeceğiz çok iyi bir eğitimci olacağına eminim. Çok iradeli ve çok çalışkan bir çocuk oldu hep. Aileler çocuklarına ders çalış derdi bizler kardeşime yeter artık çok çalıştın dinlen derdik. Bu azmin sonuçlarını alacağına kuşkumuz yok.
İki haftadır yorucu bir tempo içerisinde canı sıkıldıkça birşeyler yiyerek motive olan kardeşim benden atıştırmalık birşeyler istediğini annem bana iletince cumartesi bende hemencecik kurabiye- cupcake ve yalancı su böreği yaptım. Daha da ekleyecektim ancak eteğime yapışan Emir Bey beni rahat bırakmadı.
Şu on gün içerisinde kızkardeşime manen yardımcı olabilmek için elimden ne gelirse yaparım.
Neşeciğim Allah zihin açıklığı versin kuzucuğum..Başaracaksın ve Zuhalin tüm derslerini geçeceksin.
Not: Zuhal eğitim fakültesinde bir hoca, dersleri çok zor geçiliyormuş.Beni buradan duyuyorsa sevgiler, lütfen kolay yerlerden sor hocamm..
Kısaca Tariflere geçiyorum.
UÇAN DAİRE KURABİYELER.(BENİM KURABİYELER PATLAK KURABİYE)
Bu tarifi Sabah Gazetesinin kurabiyeler için çıkardığı bir dergide gördüm ve denedimm çok lezzetli.
Malzeme:
1 paket margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 2 yumurta, 3 su bardağı un, kabartma tozu, az vanilya, kakao
Yapılışı: Margarin ve şeker iyice birbirine yedirilerek yuğurulur. Diğer malzemeler eklenir. (Kakao hariç). Hamur iki parçaya bölünür bir kısmına kakao eklenir. Her iki hamurda birer parça alınarak elimizde yuvarlanır bir uçan daire görünümü oluşuyor. Tepsiye diziler ve 180 derece fırında 20 dk. pişirilir.
CUPCAKE
Malzemeler: 1 yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 2 su bardağı un, kabartma tozu, vanilya, ceviz, meyve kurusu, damla çikolata
Yapılışı: yumurta ve şeker mikserle krema haline gelene kadar çırpılır. Daha sonra kaba diğer malzemeler alınır ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. İsteğe bağlı ceviz, meyve kurusu ve damla çikolata konarak muffin kalıplarına paylaştırılır ve 180 derece fırında pişirilir.
YALANCI SU BÖREĞİ
Geçtiğimiz hafta site gününde yaptığım börek
MALZEME: 1 Kilo Yufka (6 adet). İç Malzemesi: Lor ve maydonoz karışımı
Sos Malzemesi : 1 su bardağı sıvıyağ, 4 yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt, 1 şişe soda ( bu malzemeler blendır ile iyice çırpılacak)
YAPILIŞI: Tepsiye yufkaların ilk üç katı gelişi güzel serilir üst üste olacak şekilde. arasına peynirli malzeme serilir. tekrar üç yaprak yufka üst üste döşenir. kuru yapılan börek dilimlenir. Dilimlendikten sonra sos malzeme tepsiye gezdirilir. Bir gece dolapta bekletildikten sonra böreğin üzerine susam ve çörek otu serpilerek 200 derece fırında pişirilir.